Notiuni de Astrologie
Astrologia este o ştiinţă extrem de complexă şi exactă practicată din timpuri străvechi, care se ocupă cu studiul influenţelor astrale planetare asupra fiinţei umane, evenimentelor, relaţiilor etc. Ea ne poate ajuta imens în aprofundarea cunoaşterii de sine şi, de asemenea, ne poate ajuta să avem o perspectivă mai largă, de ansamblu, asupra realităţii care ne înconjoară, dincolo de limita unei viziuni superficiale, materialiste, care nu ţine cont de cauzele reale, profunde ale lucrurilor. La nivel fizic, concret, legătura dintre astre şi viaţa de pe Pământ se realizează prin acţiunea de influenţă a vibraţiilor planetelor.
Zodiacul
Denumirea de zodiac vine din limba greacă, unde zoon înseamnă „vietate”, „viaţă”, „animal”. Zodiacul mai are şi înţelesul mitic de „cerc simbolic al animalelor”, deşi zodiacul occidental, pe lângă animale, mai conţine, de asemeni, figura unei femei (Fecioara), a unui bărbat (Vărsătorul) şi a doi copii sau adolescenţi (Gemenii). Singurul zodiac care este alcătuit în exclusivitate din animale este cel chinezesc.
Zodiacul este acea regiune a sferei cereşti care are forma unui brâu ce este situat de o parte şi de alta a Eclipticii. Ecliptica este cercul de pe sfera cerească pe care Soarele se mişcă, în mod aparent, într-un interval de un an (spunem se mişcă aparent, deoarece în realitate, Pământul se învârte în jurul Soarelui).
Zodiacul cuprinde 12 constelaţii, zodii sau semne zodiacale (Berbecul, Taurul, Gemenii, Racul, Leul, Fecioara, Balanţa, Scorpionul, Săgetătorul, Capricornul, Vărsătorul şi Peştii) care sunt în strânsă legătură cu anotimpurile şi cu desfăşurarea acestora. Soarele, în mişcarea sa aparentă, tranzitează pe rând cele 12 constelaţii pe parcursul unui an. Poziţia Soarelui în momentul naşterii este cea care determină zodia natală.
Pentru a caracteriza mai bine semnele zodiacale, astrologii antici au asociat, deloc întâmplător, cele patru elemente (pământ, apă, foc, aer) – tipice pentru viziunea lor asupra lumii cosmice – cu câte un grup de trei zodii, care, în viziunea lor, oglindesc caracteristicile fiecărui element în individualitatea umană. Astfel a rezultat o împărţire a zodiilor în semne de pământ, semne de apă, semne de foc şi semne de aer.
Planetele şi Aspectele Planetare
Planetele sunt corpuri cereşti care, prin influxurile lor astrale, imprimă fiinţelor umane (şi nu numai), anumite caracteristici fundamentale ce le sunt specifice, impregnându-ne fiinţa cu anumite predispoziţii native, calităţi şi defecte, echilibre şi dezechilibre, etc. Fiecare dintre ele guvernează în fiinţă diferite aspecte, inspirându-ne şi impulsionându-ne într-o direcţie sau alta în viaţa nostră de zi cu zi, în funcţie de specificul energiei pe care îl prezintă. Principalele planete astrologice sunt Soarele, Luna, Mercur, Venus, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun şi Pluto.
Astrograma este o reprezentare a planetelor – cu toate aspectele pe care ele le formează cu zodiile, cu ascendentul şi cu casele zodiacale – adică o „hartă a cerului” aşa cum se prezintă ea într-un anumit moment şi loc dat care trebuie să fie clar precizate.
La locul de naştere, unghiurile formate de planete cu Pământul sunt măsurate în grade. Aceste unghiuri se regăsesc în astrogramă, prin poziţionarea planetei în semnul zodiacal respectiv (de exemplu Soare la 12˚ în Berbec, Luna la 17˚ în Gemeni).
Atunci când într-o astrogramă corpurile cereşti se află în anumite raporturi unghiulare şi vectoriale specifice, se spune că ele sunt într-un anumit „aspect”. Aceste aspecte precizează şi nuanţează foarte mult motivaţiile şi potenţialităţile (bune sau rele) ale individului.
Aspectele astrologice majore folosite la realizarea şi la analiza astrogramei sunt: Conjuncţia, Sextilul, Careul (sau Cuadratura), Trigonul şi Opoziţia.
Casele astrologice
Casele astrologice indică relaţia specifică dintre semnele zodiacului şi rotaţia Pământului în jurul axei sale. Ele reprezintă diversele domenii de activitate caracteristice fiinţei umane, cum ar fi: căsătoria, cariera, sănătatea, personalitatea.
Fiecărei zodii îi revine o casă astrologică, prin urmare şi casele sunt tot 12 la număr şi, la fel ca şi zodiile, se opun şi ele două câte două. Linia ce demarchează începutul unei case se numeşte cuspidă. Cuspida Casei întâi (Casa I) se numeşte Ascendent (iar cuspida Casei a VII-a se numeşte Descendent).
Tema natală
Cele mai importante patru puncte ale temei natale (Ascendentul, Descendentul, Mijlocul Cerului şi Fundul Cerului) sunt de mare utilitate în analizele astrologice ale temei astrale ale unei fiinţe umane. Ele reprezintă zone de maximă conductibilitate astrală, influenţând personalitatea, relaţia cu fiinţa iubită (de sex opus), viaţa socială şi relaţiile de familie ale nativului.
Ascendentul
Constelaţia zodiacală care se ridică la orizontul (estul) locului unde se naşte fiinţa umană chiar în momentul naşterii sale se numeşte ascendent. Constelaţia sau semnul zodiacal ce reprezintă ascendentul este unul dintre cele mai importante indicii astrologice pentru caracterizarea individului şi a destinului său. Vechii astrologi au explicat influenţa majoră a Ascendentului prin faptul că el mediază „fluxul astral” ce se scurge către fiinţa umană la naştere. Radiaţia emisă de constelaţia ce se află la orizontul locului şi momentului naşterii vor fi pentru întreaga viaţă o adevărată marcă astrală a individului.
Ascendentul reprezintă, de asemenea, imaginea gobală a eu-lui nostru şi în general este definitoriu pentru aspectul fizic al individului în cauză. Cele 12 semne zodiacale vor furniza, prin urmare, 12 tipuri de ascendenţi.
Descendentul
În opoziţie cu Ascendentul se află Descendentul. Descendentul este semnul zodiacal care în general indică tipul de persoane către care se va îndrepta nativul în cursul vieţii sale (ele vor fi din zodia în care se află descendentul, în special în cazul fiinţei iubite).
Mijlocul Cerului
O altă poziţie importantă din astrogramă este poziţia aflată la zenit, pe verticala locului de naştere, exact deasupra capului noului născut. Această poziţie se numeşte Mijlocul Cerului (Casa a X-a). Ea dă indicaţii asupra destinului social al individului.
Fundul Cerului
Opus Mijlocului Cerului se află Fundul Cerului (Casa a IV-a), un alt punct important din horoscop (astrogramă). El ne dă indicaţii asupra familiei şi rădăcinilor ancestrale ale nativului.
Nodurile Lunare
Nodurile Lunare (sau ale unei planete) reprezintă punctele de intersecţie dintre ecliptică (parcursul aparent al Soarelui prin zodiac) şi orbita Lunii (sau a planetei respective). Ele sunt două puncte importante din astrogramă, deoarece Nodul Nord arată care ne este scopul, vorbindu-ne despre viitorul nostru, iar Nodul Sud ne vorbeşte despre trecutul nostru.
Atunci când Luna (planeta respectivă) atinge un nod, trecând de la latitudinea Sud la latitudinea Nord, respectivul Nod se numeşte nodul Nord sau nodul ascendent, celălalt fiind denumit nodul Sud, sau nodul descendent. Nodurile lunare sunt un indicator important al destinului (karma-ei) individului.
Astrologia Karma-ică
Astrologia este o ştiinţă esoterică exactă şi complexă, indiferent de faptul că noi „credem” sau „nu credem” în astrologie. Acelaşi lucru este valabil, de exemplu, şi în ceea ce priveşte reîncarnarea – care este o realitate a existenţei umane, indiferent de părerile noastre. Iar faptul că preocupările excesiv materialiste îi fac pe unii să nu creadă deloc sau îi determină pe alţii să accepte cu greu această credinţă, nu trebuie niciodată să constituie pentru astrologie un motiv de a neglija studiul unor aspecte care ne ajută să ne cunoaştem mai bine atât pe noi înşine, cât şi pe ceilalţi.
Mai ales în Orient este cunoscută aşa-numita "astrologie karma-ică". „Karma” este numele dat de hinduşi consecinţelor tuturor gândurilor şi faptelor noastre, din vieţile noastre anterioare şi din cea prezentă, care alcătuiesc ceea ce occidentalii numesc „destin”. Privind viaţa din perspectiva karma-ei, tot ceea ce am făcut în trecut se regăseşte ca o consecinţă, la momentul potrivit, sub forma unor conjuncturi sau evenimente. În lumina cunoaşterii acestor aspecte, suferinţele şi eşecurile noastre capătă alte semnificaţii şi valenţe. Dacă le acceptăm ca nişte lecţii de viaţă, ele nu doar că devin mai uşor de suportat, dar se dovedesc a fi etape esenţiale pentru transformarea noastră spirituală.
Astrologia karma-ică ne ajută să ne extindem cunoaşterea permiţându-ne să înţelegem că poziţiile astrelor (planetelor) într-o astrogramă în zodii şi case şi aspectele dintre ele cuprind (indică), de asemenea, în ele secretele vieţilor noastre anterioare, precum şi soluţiile problemelor cu care ne confruntăm. De asemenea, astrologia karma-ică ne ajută să înţelegem care este menirea sau rostul nostru fundamental în această viaţă.
Astrologia în general şi cea karma-ică în special ne ajută tocmai în această direcţie, prin faptul că ne indică următoarele:
1. Ce anume şi-a propus o fiinţă umană să asimileze (să înveţe) în această viaţă – lecţie care este specifică zodiei (în care s-a născut individul) corespunzătoare unui anumit element (pământ, apă, foc, aer);
2. Modul în care nativul învaţă această lecţie - particularizat şi mai mult (adică este specificat şi clarificat şi mai bine) chiar de zodia în care acesta s-a născut;
3. Informaţiile legate de ce trebuie să facă şi de modul în care trebuie să acţioneze fiinţa pentru a-şi afla şi îndeplini apoi rostul (menirea) în viaţă.
Astfel, influenţele astrale din momentul naşterii unei fiinţe umane, exprimate prin zodie, elementul corespunzător zodiei, ascendent, poziţiile în semne şi case ale nodurilor lunare, planetelor şi a celorlalte puncte astrologice, precum şi aspectele pe care acestea le formează între ele, nuanţeazã şi coloreazã individualitatea fiecărei fiinţe umane.
Am văzut că harta sau configuraţia exactă a cerului în momentul naşterii noastre reprezintă, de fapt, un portret psihologic specific fiecăruia, ce acţionează prin rezonanţa cu influenţele astrale planetare. Cu toate acestea, trebuie să fim ferm convinşi că totdeauna astrele înclină, dar nu determină şi, de aceea, trebuie să ştim că omul înţelept domină (stăpâneşte) cu multă uşurinţă influenţele astrale.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu